SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

badania białka

  • [...] ważna dla odpowiedniej mineralizacji kości. Witamina C wpływa na syntezę kolagenu i genezę osteoblastów, czyli komórek tworzących kości. Metaanaliza z 2018 roku oparta na 12 badaniach wykazała, że spożycie witaminy C było związane z wyższą gęstością mineralną kości w szyjce kości udowej i odcinku lędźwiowym kręgosłupa, oraz wiązało się z 33% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4635 Data: 2021-12-27 10:23:16
  • [...] przez pierwsze 3 miesiące przed przejściem do placebo. Grupa BA otrzymywała najpierw placebo przed przejściem do grupy otrzymującej peptydy kolagenowe. Na początku badania (T1), po trzech (T2) i sześciu (T3) miesiącach, sprawdzano, jak terapia wpłynie na zdrowie poprzez kwestionariusze Victorian Institute of Sports Assessment – Achilles [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9700 Data: 2019-07-10 08:46:03
  • [...] Ponadto, mimo doraźnego efektu syntezy białek skłaniałbym się ku podawaniu także innych aminokwasów, których mięśnie potrzebują po intensywnym wysiłku - np. EAA. Referencje, badania: Sarah R. Jackman i in. „Branched-Chain Amino Acid Ingestion Stimulates Muscle Myofibrillar Protein Synthesis following Resistance Exercise in Humans” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2519 Data: 2020-10-29 08:29:29
  • [...] powierzchnię naczyń krwionośnych i limfatycznych oraz zastawki serca. Witamina C nie jest jedynie ważnym antyoksydantem, ale dosłownie, może ratować życie. Referencje, badania, literatura: S Goya Wannamethee i in. Associations of vitamin C status, fruit and vegetable intakes, and markers of inflammation and hemostasis [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1612 Data: 2021-05-29 14:06:30
  • [...] jest to zwykły zabieg marketingowy? Zagadnieniem zajęli się naukowcy z Increnovo, firmy zajmującej się produkcją zaawansowanych odżywek i Uniwersytetu Tampa na Florydzie. W badaniach zastosowano bakterię Bacillus coagulans GBI-30, 6086. Co daje dodatek probiotyków do odżywki białkowej? Badanie przeprowadzono na 29 ochotnikach płci męskiej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1239 Data: 2022-02-01 10:21:34
  • Na to, jak długo żyjemy, wpływa wiele czynników. Jest to głównie kombinacja naszych genów i środowiska. W badaniach z udziałem bliźniąt jednojajowych naukowcy oszacowali, że geny wpływają na ten aspekt w około 30 procentach, co oznacza, że największą grupą czynników kontrolujących długość życia człowieka jest jego środowisko. Spośród nich jednym z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 865 Data: 2022-06-16 15:33:12
  • [...] żywienia i produktów spożywczych, a także różnych związków w nich zawartych oraz ich wpływu na prewencję nowotworów. Do najciekawszych obserwacji tego typu zalicza się badania dotyczące relacji pomiędzy poziomem spożycia soi i charakterystycznych dla niej izoflawonów a częstotliwością występowania nowotworów piersi. Czynniki wywołujące raka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1135 Data: 2022-10-04 12:04:05
  • Proces budowania masy mięśniowej niezależnie od tego, czy mówimy o sportowcu młodym, czy osobie po siedemdziesiątym roku życia jest możliwy. Jednak, jak pokazują badania konieczna jest indywidualna opieka dietetyczna, która będzie uwzględniała m.in. większą podaż białka serwatkowego po treningu. Jak wiadomo osoby trenujące siłowo posiadają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5339 Data: 2018-05-08 13:59:01
  • Trening mięśni brzucha jest dość często jednym z priorytetów, jaki widnieje w planach treningowych osób początkujących. Wszystko za sprawą tego, że osoby rozpoczynające treningi chcą szybko osiągnąć efekt w postaci ładnego i płaskiego brzucha, ale i nie tylko. Mocny nacisk na trening brzucha jest jeszcze podyktowany tym, że osoby początkujące [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8053 Data: 2018-08-06 10:03:52
  • [...] uwzględniające np. spożycie mleka. Podsumowanie Wysokie spożycie mleka może z czasem prowadzić do zmniejszenia wrażliwości na insulinę. Oczywiście, potrzebne są dalsze badania koncentrujące się na związku między spożyciem mleka (i produktów mlecznych) a opornością na insulinę, zanim można będzie zalecić zmiany w konsumpcji mleka (i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11772 Data: 2020-05-10 09:11:39
  • [...] dla seniora? Po co kreatyna osobom starszym? Białko w starszym wieku. Zagrożenia i korzyści stosowania białka Czy osoby starsze powinny pić szejki białkowe? Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Rita Rastogi Kalyani i in. Age-related and disease-related muscle loss: the effect of diabetes, obesity, and other diseases [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3417 Data: 2021-11-15 08:39:10
  • Kreatyna jako antyoksydant

    Artykuł
    Suplementy

    [...] mogą przyspieszyć występowanie zmęczenia mięśni szkieletowych poprzez zmniejszenie wrażliwości na wapń i mogą zmniejszyć maksymalną siłę powiązaną z wykorzystaniem wapnia. W badaniach naukowych kreatyna była w stanie usuwać: Rodnik ponadtlenkowy (O2·–) Nadtlenoazotyn (ONOO–), który jest silnym związkiem utleniającym i nitrującym Kreatyna to nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1191 Data: 2022-10-17 07:05:56
  • [...] przeprowadzone przez reumatologów z Case Western Reserve University w USA opublikowane w BMC Complementary and Alternative Medicine. Kiedy naukowcy opublikowali swoje badania w 2011 roku, ogłosili również, że firma Vital g-Netics rozważa wprowadzenie na rynek testowanej kombinacji. I tak też się stało - wprowadzono suplement zwany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1627 Data: 2018-10-11 11:48:37
  • [...] Komentarz i podsumowanie Być może coś w tym jest, gdyż syntetyczne analogi puryn i pirymidyn są stosowane w chemioterapii nowotworów i AIDS oraz w celu immunosupresji. W badaniach na liniach komórkowych rokitnik wykazywał działanie zwalczające grypę i niektóre rodzaje nowotworów.  Referencje, badania: Paulina Bośko, Wioletta Biel Właściwości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1846 Data: 2020-11-08 19:56:35
  • [...] W 2023 roku opublikowano wyniki przeglądu publikacji dotyczących przeżywalności wolnej od progresji choroby u osób z sarkopenią. Wśród przeanalizowanych 888 artykułów, do badania włączono szesnaście retrospektywnych badań kohortowych obejmujących 1675 pacjentów. Wykazano, że sarkopenia jest w istotny sposób powiązana z niższą przeżywalnością [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1101 Data: 2023-07-27 13:42:57
  • Dieta sportowca powinna posiadać odpowiednią ilość białek, które zasobne są w aminokwasy EAA, co warunkować będzie wzrost masy mięśniowej. Jak wykazują badania, wykorzystanie dodatkowo suplementacji aminokwasami EAA w ilości 15 g dziennie powoduje znaczny wzrost masy mięśniowej w ciągu 3 miesięcy. Badanie jest obiecujące z racji zaawansowanej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2794 Data: 2018-07-02 11:55:15
  • [...] wraz z posiłkami. Naukowcy z Nutrition Reviews wykazali, że spożywanie białka wraz z posiłkami skutecznie wpływa na redukcję poziomu tłuszczu. Badanie Naukowcy zebrali 34 badania, które wykonywane były dłużej, niż 6 tygodni. Osoby biorące udział w badaniach miały 20 lat lub więcej, trenowały z ciężarami, jak i wykorzystywały suplementację [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11294 Data: 2018-08-19 14:01:55
  • Lydia A. Bazzano i wsp. sprawdzili, jak dieta niskowęglowodanowa oraz niskotłuszczowa wpływają na redukcję wagi ciała. Wbrew opisowi zawierającemu skrót badania, w grupie diety niskowęglowodanowej dostarczano od 93 do 127 g węglowodanów dziennie, a nie mniej, niż 40 g dziennie. Dieta niskowęglowodanowa wyglądała następująco (po 3 miesiącach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2287 Data: 2018-09-22 17:08:53
  • [...] WPI sprawdza się w okresie potreningowym, gdy trzeba szybko „uzupełnić bak”, a np. białka kazeinowe na noc, gdy potrzebny jest dłuższy dowóz aminokwasów. Referencje, badania, literatura: Nicholas A. Burd i in. Greater stimulation of myofibrillar protein synthesis with ingestion of whey protein isolate v. micellar casein at rest and after [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2352 Data: 2021-03-10 08:32:07
  • [...] z powodu starzenia/dojrzewania, a zatem prawdopodobnie przyspiesza trawienie i przyspiesza pojawianie się aminokwasów w krążeniu. Ser Cheddar czy mleko? Celem tego badania było scharakteryzowanie odpowiedzi aminokwasowej po spożyciu 65 g (20 g białka) sera Cheddar, ilości protein mogących zwiększać stężenie aminokwasów we krwi. Badani [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3615 Data: 2022-03-01 09:50:59